Újraélesztéstől a filmforgatásig - A FIT-diákok első féléve
Újraélesztéstől a filmforgatásig - A FIT-diákok első féléve
2015 októberében négy képzési központban, Szolnokon, Miskolcon, Veszprémben és Pécsett indult el az MCC FIT Program - régiónként 25 gyermekkel, egy-egy régióvezetővel, lelkes oktatókkal és önkéntesekkel. A tehetséggondozó képzés négy területre – egészségügy, pénzügy, természettudományok és médiaismeret – kalauzolta el diákjainkat, akik csoportmunkával és játékok révén sajátították el az új ismereteket.

Az egészségügyi képzés dr. Constantinovits Miklós vezetésével, látványos élményeken keresztül mutatta be a gyermekeknek a mindennapi élet során előkerülő egészségügyi helyzeteket, majd egyre komolyabb témák felé haladtak, egészen az újraélesztésig, amit kipróbálhattak egy AMBU babán és félautomata defibrillátorral is. A baleseti szituációs gyakorlatok segítségével megtanulhatták, miről ismerhető fel egy törés, mi az a parittyakötés vagy az artériás nyomókötés. Milyen gyógyszerek jók, ha vannak a háztartásban? Mit kell tenni, ha az osztálykiránduláson megcsíp valakit egy darázs, vagy ájulás történik? Hogyan értelmezhető egy lázzal járó betegség kórképe? Az MCC FIT program diákjai már nem jönnek zavarba, ha bármilyen ehhez hasonló helyzetben találják magukat! A kétalkalmas képzés egy mentőállomás meglátásával zárult, ahol a gyermekek megnézhettek belülről is egy mentőautót, és élet közelből láthatták, hogyan dolgoznak a mentősök.

A Nagy Máté által vezetett pénzügyi képzés olyan tudást adott át a gyermekeknek, amely a mai világban elengedhetetlen, ugyanakkor az iskolai oktatásban kevésbé kerül elő. Az alkalom a pénzügyi alapfogalmak bevezetésével kezdődött: valós és virtuális pénz, valuta és deviza, pénztípusok és a hamis pénz felismerése. Ezek után igen életszerű példákkal találkoztak a gyermekek, betekintést kaptak a szerencsejátékok pénzügyi hátterébe és a függőség veszélyeibe. A tőzsde szövevényes rendszerével is megismerkedtek a saját szintjükön. Olyan praktikus területek is előkerültek, mint a befektetés, a hitelek előnyei és hátrányai, a bankszámla és a tudatos pénzügyi tervezés lehetőségei. A gyermekek számára a sokszor nehezen érthető fogalmakat az oktató szemléletes példákkal, játékokkal és szituációs gyakorlatokkal világította meg, kézbe vehettek pénzvizsgáló gépeket, számítógépes modellezőprogrammal „tőzsdézhettek”, és banki befektetési szituációkat is eljátszottak. Az biztos, hogy a FIT-es gyermekek most már tudják, hogyan forgassák ügyesen a zsebpénzüket!

Talán minden képzés közül a természettudományos volt a leglátványosabb. Lautenbach Krisztina segítségével kitört egy vulkán, robbant, forrt, átszíneződött, elolvadt és megfagyott, ami csak előkerült. Az alkalom célja az volt, hogy felkeltse a diákok érdeklődését a természettudományok iránt, és megtapasztalják, hogy azok milyen fontos szerepet játszanak a hétköznapokban, így ne csak egy iskolai diszciplínaként, hanem a mindennapok részeként gondoljanak a fizikára vagy a kémiára. Így diákjaink már izgatottan várják, hogy az iskolában is tanulhassanak kémiát, fizikát és földrajzot. A víz, a levegő, a fény és a hő kaptak főszerepet a bevezetőben, mint az élet elengedhetetlen elemei. Úsztak a gumimacik a vízben, előkerültek a mágikus palackok, robbant az uzsonnás zacskó, és még egy szökőkutat is alkottak a FIT-es gyerekek. Utána kísérleteztek a háztartásban is fellelhető alapanyagokkal, kólával, szőlőcukorral, tojással, tejjel és rézpénzzel is. A két képzési alkalom alatt igazi laboratóriummá változtak a FIT központok, a gyermekek pedig kis tudósokká.

A médiaismereti képzésen az első alkalommal kiderült, mik a médiafogyasztási szokásaink, igaz-e a repülő ember esete, hihetünk-e a médiának, hogy készül egy jó cikk, egy interjú, és végül egy egész szerkesztőséget modelleztek a gyermekek, amelynek eredményeképp elkészítették saját újságjukat Eriksson Zsófi segítségével. A második alkalommal Tímár Borbálával belecsaptak a filmgyártás legjavába, és a nap végére mindenki büszkén nézhette végig a saját maga által készített kisfilmet. A kamerán innen és túl is állhatott mindenki, lehettek sztárok, forgatókönyvírók, rendezők és még vágók is.

A nyolc képzési hétvégén kívül lehetőség volt a kötetlenebb együttlétre is, december 5-én a Mikulásra várva egy jó hangulatú kézműves programon a szorgos kezek pamut hóembereket, rénszarvasokat, ajtódíszeket, Mikulás-álarcokat és finom mézeskalácsokat készítettek. A karácsonyi húzás sem maradhatott el, december 19-én, az utolsó 2015-ös alkalommal mindenki szép ajándékokkal térhetett haza. Karácsony közeledte jó alkalom volt, hogy a gyermekek szociális érzékenységét is fejlesszük, Miskolcon mézeskalácsot sütöttek diákjaink a hajléktalanszálló lakóinak, míg Szolnokon ruhát és játékokat adunk át a helyi anyaotthonban élő édesanyáknak és kisgyermekeiknek. A félév zárásaként február 6-án még várt egy izgalmas téli kirándulás minden FIT-résztvevőre!

Egy igazán tartalmas és eredményes félévet zárunk, amelynek végére a FIT-diákok igazi közösségé kovácsolódtak. Hálás köszönettel tartozunk a gyermekeknek és a szüleiknek, akik bizalmukkal és részvételükkel lehetővé tették az első félév megvalósulását. Nagy köszönettel tartozunk minden központvezetőnek: Szemánné Ortó Ildikónak, dr. Csinády Ritának, Bernáth Orsolyának és Márfi Lucának. A képzési alkalmak vezetőinek, akik hiánypótló tudást adtak át, Eriksson Zsófinak, Tímár Borbálának, Lautenbach Krisztinának, Nagy Máténak és dr. Constantinovits Miklósnak. Köszönjük a munkáját minden önkéntesünknek is, akik a jelenlétükkel segítették a szombati alkalmak gördülékeny lebonyolítását.

Már nagyon várjuk a tavaszi félévet, az újabb találkozást a gyermekekkel és az új, izgalmas programokat!

Vissza
Introweb | Weboldal készítés | Kereső optimalizálás