FIT KALAND
III. FIT KALAND Országos Tehetségverseny
 
 

 

 

 

Kedves Gyerekek, kedves Pedagógusok!

 

A Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programja által szervezett III. MCC FIT Kaland Országos Tehetségverseny egy  egyedülálló, több képzési területet felölelő országos tanulmányi csapatverseny, amely rendhagyó módon a teljes Kárpát-medencei negyedikes általános iskolás korosztályt szólítja meg.

 

 A FIT Kaland célja, hogy a gyerekek csapatban együttműködve dolgozzanak egy izgalmas projekten, melynek révén Programunk képzési koncepciója mellett napjainkban fontos területekkel találkozhatnak, merülhetnek el bennük közelebbről. 

Újragondolva a verseny tematikáját, idén egy meghatározott kérdéskör, jelenség köré épül a verseny projektfeladata: a több tudományterületet felölelő projektfeladat fókuszában ezúttal a környezetvédelem áll.

 

A klímavédelmi akcióterv keretében a jelentkező 3 fős csapatok, mint képzeletbeli kutatócsoportok az alábbi négy rész együttesét nyújtják be pályamunkaként:

  • ° Természettudományos kísérletek feladata, a vizek védelmének érdekében;
  • ° Játékos programozás a robotika világában, az óceánok tisztaságáért;
  • ° Zöld-autó tervezése, a jövő közlekedésének fenntarthatóságáért.
  • ° Elképzelt kampányfilm a média számára, az egyik részfeladat összefoglalása és bemutatkozás egy videóban

E négy területből álló környezetvédelmi projektmunkával várjuk az érdeklődő csapatok jelentkezését! A tavalyi sikeres együttműködés nyomán a legjobb, országos döntőbe továbbjutó csapatok ismét bemutatkozhatnak Európa legnagyobb jövőfesztiválján, a Brain Bar-on!

 

 

JELENTKEZÉS

2019. dec. 10. - 2020. feb. 10. 23:59 között

 

A verseny felépítése

1. Online forduló: 2020. jan. 6. - 2020. márc. 14. 23:59 között; saját elektronikus rendszerünkben – A verseny első fordulójában egy online elérhető projektfeladatot oldanak meg a csapatok, amit szövegesen és fényképekkel/videóval kell dokumentálni (részletek az online felületen).  

2. Regionális fordulók: 2020. ápr. 27-30. között;

A verseny első személyes fordulója, a FIT-központokban.

3. Országos döntő: 2020. jún. 5. - Brain Bar, Budapesti Corvinus Egyetem

Mind a nyolc FIT-régió legjobb csapata együtt a verseny utolsó fordulóján.

 

 

Miért érdemes jelentkezni a versenyre?

° A verseny a csapatmunkára épít, érdekes feladatokkal segíti a gyermekek összerázódását, érdeklődésük kibontakoztatását.

° Nevezési díj nincs, a verseny teljes mértékben ingyenes.

° Megismerhetsz olyan területeket, melyekkel korábban nem találkoztál, ötletedet megvalósíthatod barátaiddal, egy játékos feladat keretében.

° A döntőbe kerülő, legjobb csapatok és felkészítő pedagógusok értékes nyereményekben részesülnek.

° A legjobb csapat tagjai válogató nélkül bekerülhetnek a FIT Program következő év őszén induló évfolyamába.

 

 

Hogyan lehet jelentkezni?

Negyedikes általános iskolás (2019/20-ban negyedikes) csapatok jelentkezését várjuk!

Egy csapatot 3+1 fő alkot; három negyedik osztályos diák és az őket segítő pedagógus vagy szülő, mint csapatkoordinátor.

Az eltérő kárpátaljai iskolarendszer miatt kérjük, legyenek figyelemmel: a Magyarországon 4. osztályosnak megfelelő évfolyamok Kárpátalja esetében már 5. osztályt jelentenek, ezért kérjük, kárpátaljai csapat jelentkezésekor 5. osztályos csapatokat regisztráljanak!

!!! Beregszászi jelentkezési időszak: 2019. december 10. - 2020. február 10. 23:59 között!

Jelentkezni 2020. január 6. és február 10. 23:59 között lehet, az ebben az időszakban lent feltüntetett regisztrációs űrlap elküldésével. A jelentkezést követően emailben küldünk értesítést a további részletekről.

 

A verseny első fordulójában egy online elérhető projektfeladatot készítenek el a csapatok, melynek dokumentációját (szöveges leírás + fotó, videó) kell feltölteniük a verseny online rendszerébe. Az izgalmas feladatok a FIT Program öt képzési területéhez kapcsolódnak: robotika, természettudományos kísérletek, a jövő közlekedése, média és környezeti tudatosság, mint a teljes projektfeladat tematikáját jelentő terület.

 A feladat 2020. január 6-tól érhetőek el és 2020. március 14. 23:59-ig lehet őket beküldeni. A leadást követően oktatóink értékelnek, és részletes visszajelzést adnak minden csapatnak.

 

Vessünk egy pillantást a feladat egyes részeibe!

(A teljes feladatleírás a jelentkezést követően, a verseny felületén érhető el!)

° A vízszűrő berendezés elkészítéséhez csupán néhány egyszerű eszközre lesz szükségetek. Leegyszerűsítve, néhány pohár egymáshoz illesztéséről van szó, amihez például homokot, sódert adva a leírás szerint kipróbálhatjátok, hogyan tudtok tiszta vizet előállítani a piszkos vízből. Kóstolni azonban nem szabad majd!

° A szemétszedő robot beprogramozása tulajdonképpen egy egyszerű számítógépes játék, amit Ti készítetek el! Jól jön majd egy felnőtt segítsége a kezdéshez, és mehet is a vízalatti szemétszedés!

° A jövő autójának megálmodásához ötleteket meríthettek majd a segítő videónkból is! Nincs más dolgotok, mint megálmodni az autó kinézetét, és otthon fellelhető anyagokból elkészíteni ennek kézzel fogható modelljét, pl kartonból, tojástartóból, kupakokból, bármiből, amit feltudtok használni hozzá. Hogy mitől lenne ez környezetkímélő, hogyan működne a valóságban, egy rövid leírás elegendő.

° Új találmányaitok egyikének, illetve képzeletbeli kutatócsoportotok bemutatásához pedig majd egy kisfilmet kellene készítenetek! Ehhez elegendő akár egy okostelefon is és egy kis kreativitás. Igen, ebben a kis filmben a bemutatkozás mellett, csak az egyik, általatok kiválasztott találmányotokat kell bemutatni, a többi részfeladatot pedig a leírásuk szerint dokumentálni.

 

A legjobb csapatokat személyes fordulóra várjuk a jelentkezéskor megjelölt FIT-régió központjába a verseny 2. fordulójára, várostól függően 2020. ápr. 27-30. közötti napok egyikén. Minderről bővebb tájékoztatást küldünk a második fordulóba továbbjutó csapatoknak.

 

A Regionális fordulóból a nyolc régió I.helyezett csapatai jutnak tovább a verseny utolsó részébe, az Országos döntőbe.

 

Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a III. FIT Kaland döntője ismét a Brain Barral, Európa legnagyobb jövőfesztiváljával együttműködésben valósulhat meg. A tavalyi együttműködésünk nyomán igazán izgalmas eseménynek ígérkezik döntőnk, mind a résztvevők, mind pedig a látogatók számára!

 

Tekintsd meg korábbi eseményünket  >>  >>  >> 

II. FIT Kaland Országos Tehetségverseny döntő - Brain Bar - 2019. május 31.

Képgaléria                 Beszámoló

 

 

Az országos döntő folyamán a zsűri tagjai a versenyfeladatokat kidolgozó oktatóink lesznek:

Dr.Farkas Eszter – gyógyszerész, a természettudományos kísérletek részfeladat megalkotója;

Dózsa Eszter – logisztikai mérnök, a jövő közlekedéséhez tartozó részfeladat tartozik hozzá;

Vecsei Ákos – villamosmérnök és programozó, a robotika szakembere, a programozási részfeladat kitalálója;

Radvánszki Adrianna - médiaismeretek és történelem oktató, az összefoglaló kisfilm részfeladat megalkotója;

Fodor Eszter - természetvédelmi mérnök, a projektfeladat átfogó szakmai véleményezője.

 

 

A verseny részletes leírása és fontos technikai tudnivalók a Versenyszabályzatban olvashatók, kérjük, olvassák el!

Adatkezelésről és jogi vonatkozásokról tájékozódni az Adatkezelési Szabályzatunkból lehet.

Információkérés esetén érdeklődni a verseny koordinátoránál, László Edinánál tudnak

fitkaland@mcc.hu e-mail-címen.

 

 

Korábbi rendezvényeink
II. FIT Kaland Országos Tehetségverseny
Országos döntő a Brain Bar jövőfesztiválon! - 2019. május 31.
I. FIT Kaland Országos Tehetségverseny
Országos Döntő az MCC Pedagóguskonferencián - 2018. május 12.
Csatolt állományok
Introweb | Weboldal készítés | Kereső optimalizálás