Pedagóguskonferencia 2018

Idei konferenciánkon friss szemléletű előadókkal találkozhatunk, előadásaink összességében egyszerre igyekeznek a korábbi pedagógiai gyakorlatok szemléletmódját a mai diákgenerációk és társadalom technológiai igényeihez és kommunikációjához közelíteni. Fordított nézőpontból pedig arra igyekeznek rámutatni, hogy a megváltozott, felgyorsult társadalmi környezet ellenére mik azok az alap készségek, képességek, amelyek a technológiai fejlődés dacára nélkülözhetetlen alapkövei a diákok személyiségfejlődésének, egy ideális személyiségfejlődés útjának.

 

-a Mathias Corvinus Collegium konferenciája

2018. május 12. szombat
Helyszín: Mathias Corvinus Collegium
Budapest, 1016, Somlói út 51.
 


A „Tehetséggondozás felsős fokon” konferencia hagyományteremtő kezdeményezés. Célunk a felső tagozatos korosztály tehetséggondozási lehetőségeinek és módszereinek bemutatása, a formális és nonformális oktatási rendszerek tapasztalatainak megosztása. A tehetséges gyermekek képességeinek felismerésében és fejlesztésében az első lépéseket a család teszi meg, később viszont a pedagógusokkal, pszichológusokkal és az oktatás további szereplőivel együttműködve lehet csak eredményes személyiség- és készségfejlesztést elérni.

A konferencia ezért olyan szakmai találkozási pont, közösségi bázis kíván lenni, ahol az érdeklődő szakemberek a tehetséggondozást több szempontból megvilágító, szemléletformáló előadásokon túl részesei lehetnek egy olyan fórum munkájának, ahol lehetőséget biztosítunk tapasztalataik és módszertani ötleteik megosztására. A rendezvényen ezért lehetőség nyílik a FIT Programot mint egy innovatív oktatási módszerekkel dolgozó képzési formát is megismerni, illetve a témakört számos szakértő előadás révén is körüljárni.

A konferencián való részvétel ingyenes, csupán regisztrációhoz kötött, jelentkezni az oldal alján elérhető felületen tudnak.

Rendhagyó programponttal bővül az esemény programjának sora: 2017 őszén először szerveztük meg a FIT Kaland Országos Tehetségversenyt, amely a teljes Kárpát-medence negyedik osztályos általános iskolás diákjait szólította meg. Nagy örömünkre 120 csapat jelentkezett versenyünkre, amelyből a legeredményesebb 7 csapat alkotja a döntős mezőnyt. Az ország hat különböző régiójából látogatnak el hozzánk a döntős csapatok, hogy a verseny utolsó szakaszában a FIT Kaland Döntőjén eldőljön, melyik csapat a verseny győztese.

Idei konferenciánkon friss szemléletű előadókkal találkozhatunk, előadásaink összességében egyszerre igyekeznek a korábbi pedagógiai gyakorlatok szemléletmódját a mai diákgenerációk és társadalom technológiai igényeihez és kommunikációjához közelíteni. Fordított nézőpontból pedig arra igyekeznek rámutatni, hogy a megváltozott, felgyorsult társadalmi környezet ellenére mik azok az alap készségek, képességek, amelyek a technológiai fejlődés dacára nélkülözhetetlen alapkövei a diákok személyiségfejlődésének, egy ideális személyiségfejlődés útjának.


A konferencia programja

9.00 - 9.30 Regisztráció, vendégek érkezése
9.35 - 9.40 Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium igazgatójának ünnepélyes megnyitója
9.40 - 9.50 Constantinovits Milán, a FIT Program szakmai vezetője: Kaland, közösség, kihívás - a FIT Program bemutatása
9.50 - 10.05 Orosz Ildikó, a kárpátaljai Genius tehetségprogram bemutatkozó előadása
10.10 – 10.55 Kádár Annamária: Motiváció és életbátorság
11.00 – 11.40 IKT Masterminds: Kreativitás és problémamegoldás - hogyan fejlesszük diákjaink 21. századi kompetenciáit?
11.40 – 12.40 Ebédszünet
12.15 – 12.45 Megtekinthetőek a FIT Kaland Országos Tehetségverseny döntős csapatainak munkái
12.45 – 13.30 FIT Kaland Országos Tehetségverseny Döntője
13.30 – 14.00 Joós Andrea: 21. századi újítások, ötletek és kísérletek a tanórán
14.00 – 14.40 FIT Kaland eredményhirdetés – Kádár Annamáriával
14.40 – 15.00 kávészünet
15.00 – 15.30 Nagy Máté: Pénzügyi tudatosság az iskolában - módszertani ötletek, javaslatok
15.40 – 16.20 Balatoni József: Tanulj szabadon, taníts szabadon

 

A konferencia előadói

°°° DR. KÁDÁR ANNAMÁRIA, a Fiatal Tehetség Program fővédnöke Motiváció és életbátorság című előadásában azt vizsgálja, hogyan tudja a szülő és a pedagógus motiválni a tanulókat. Hogyan lehet a gyermek sikerére és esetleges kudarcaira jól reflektálni? Mit várhatunk, nem várhatunk el a kiemelkedő képességű gyerekektől? A mesepszichológia megteremtője olyan szemléletformáló gondolatokkal és gyakorlati tanácsokkal segíti a gyermekek nevelésében, oktatásában felelősséget vállalókat, amik segíthetik a ránk bízottak kibontakozását, személyiségfejlődését, az akadályleküzdő képesség megerősítését.

°°° AKNAI DÓRA ORSOLYA - CZÉKMÁN BALÁZS - DR. FEHÉR PÉTER, avagy az IKT MASTERMINDS Kutatócsoport számos előadást tartott határon innen és túl a digitális eszközök tanórai felhasználási lehetőségeiről, tavalyi konferenciánkat követően idén pedig a kreativitás és problémamegoldás, kompetenciafejlesztés témakörében érkeznek hozzánk. E képességek szerepe egyre inkább felértékelődik a munkakerőpiacon és a társadalomban egyaránt, fejlesztésükhöz olyan újszerű módszereket kell bevetnünk, amelyek motiváló hatásúak, és egyúttal támogatják a diákokat abban, hogy megfeleljenek az információs társadalom kihívásainak. Az előadásban a kódolás és a robotika, valamint a probléma-alapú tanulás (PBL) alkalmazási lehetőségeit mutatjuk be, gyakorlati példákkal és eszközökkel - merre tart a világ oktatása 2018-ban?

°°° JOÓS ANDREA, pedagógus, korábban televíziós szerkesztő, műsorvezető, nálunk a FIT Programban pedig kiemelkedő oktató egyéniség. 2017 novemberében jelent meg Szívtetkó címmel egy színezőkönyve, az első anatómiai színező felnőtteknek, magyar népi motívumokkal díszítve. Pedagóguskonferenciánkon "21. századi újítások, ötletek és kísérletek a tanórán" című előadásának keretében kitér a videófelelet, dumaidő, páros felelés, online szemléltetés, pontrendszer és egyéb kreatív hekkelési módokra, melyeket a pedagógus kipróbálhat, alkalmazhat a gyakorlatban.

°°° NAGY MÁTÉ, pénzügyi szakember, vállalkozó, a FIT Program Pénzügyi tudatosság kurzusának oktatója. Előadásában sikeresen alkalmazott példák, módszertani játékok révén mutatja be a pénzügyi tudatosság oktatásának lehetőségeit. Hogy tehető a gazdasági alapismeretek témaköre érdekes, kézzelfogható, mindennapi életben is hasznosítható tudást adó foglalkozássá? Az előadás gyakorlati példákon keresztül vet fel kérdéseket és ad válaszokat.

°°° BALATONI JÓZSEF, egy ismert televíziós vetélkedő után már egyszerűen csak az ország Jocó bácsija, avagy az ország népszerű tetkós történelem tanáraként ismernek. Szakmai celebként már sok helyen találkozhattak vele az olvasók, házigazdája több történelmi vetélkedőnek, szakértője a Felelős Szülők Iskolájának, rendszeresen publikál a wmn felületén, írói munkásságában Kamaszharc című könyve hónapokig a TOP 10 listákban szerepelt könyveladási statisztikákban.
Jocó blogger és vlogger, alapítója és szerzője a Jocó bácsi világa közösségi oldalnak, mely népszerűségét saját élményeken alapuló, néha kendőzetlenül őszinte humorának, szemléletformálásának és lényeglátásának köszönheti.
„Hiszek az életre nevelésben, az őszinteségben és az együttműködésben” – fogalmaz az író.

 
°°° OROSZ ILDIKÓ a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke. Előadásában betekintést nyerhetünk a Genius tehetségprogram munkásságába.


°°° CONSTANTINOVITS MILÁN a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjának (FIT Program) szakmai vezetője, korábban középiskolai tanár, nonformális és élménypedagógiai szakkönyvek szerzője, szerkesztője. Prezentációja a FIT Program bemutatására fókuszál, az innovatív, komplex szemléletű tehetségfejlesztő képzés jó gyakorlatait és az elmúlt két évben felhalmozott szakmai tapasztalatait osztja meg a közönséggel.
 



Kapcsolat:

Constantinovits Milán, a FIT Program szakmai vezetője -

László Edina - FIT Kaland projektkoordinátor, szakmai asszisztens -  

Az esemény folyamatosan frissülő FB-oldala megtekinthető itt.

 

Vissza