Ilyen volt FIT Klub 2024 májusban
Májusi Fiatal Tehetségek Klubja programjaink is rendkívül sokszínűnek bizonyultak. Számítógépes játékkészítés, cyberbullyng, radioaktivitás és pünkösdi néphagyományok, illetve KRESZ szabályok. Ilyen és ehhez hasonló témák kaptak helyet ebben a hónapban FIT Klubos eseményeinken előző hónapban.

Budapesti képzési központunk FIT Klubos diákjai “A számítógépes játékkészítés alapjai 2.” kurzuson vettek részt, melyet László Gábor szoftverfejlesztő tartott. A korábbi alkalommal a csoport a játéktörténelem és a játékfejlesztési projektfeladatokat ismerhette meg. Az elméleti ismereteket ezúttal a gyakorlatban is kamatoztathatták a diákok, mégpedig saját számítógépes játék készítésén keresztül. A kurzus végére a résztvevő csapatok egy működő, kétdimenziós játékot készíthettek el.  

 

Sepsiszentgyörgyön pedig a médiafogyasztási szokásokat tudatosította interaktív csoportos játékokon és az online, illetve offline világ összehasonlításán keresztül Boldizsár Zeyk Anna, FIT oktató a FIT Klub résztvevőivel. Szó volt hírességekről, a sztársággal járó népszerűség előnyeiről, hátrányairól, betekintettek az interjúkészítés rejtelmeibe, majd a cyberbullying témakörben egy interaktív társasjátékot is kipróbáltak, amihez a diákok elhozhatták a kedvenc kisméretű játékbábuikat.  

 

Hogy honnan és hogyan alakulhat ki a radioaktivitás? Ezt a jelenséget elemezte és járta körül Incze Réka, radioaktivitás tanácsadó a csíkszeredai FIT Klubos tanulókkal. A foglalkozás által konkrét példákat fedeztek fel, illetve összefüggéseket vizsgáltak meg az emberi test, szervezet, egészség és a radioaktivitás között. 

 

A pünkösdi hagyományokat elevenítette fel Török-Varga Eszter néptánc oktató a miskolci diákokkal. Pünkösdnek a magyar néprajzban is komoly hagyománya alakult ki, amely nem feltétlenül kapcsolódik az ünnep vallási mivoltához. A csoport megismerkedett a pünkösdi királyság, pünkösdi királynéjárás fogalmával másnéven a pünkösdöléssel, illetve a népviseleti kultúrába, népi öltözetek világába is betekintést nyertek a tanulók. Felelevenítettek pár pünkösdi hagyományt, népi játékot, és ügyességi próbát tehettek a legények és leányok egyaránt.  Az is kiderült, ki volt a legrátermettebb a pünkösdi királyi címre! 

 

A székelyudvarhelyi FIT Klubos foglalkozás a magyar népi motívumok köré épült Gergely Kata, szociális munkás irányításában. Szó volt a leggyakoribb népi motívumok jelentéséről, majd a tevékenység második felében a megszerzett ismereteket gyakorlatba ültetve, a motívumok festését is kipróbálták a résztvevők. Mindezzel célja az volt, hogy a fiatalok nem csupán a népi motívumok világába nyertek betekintést, hanem magukkal tudták vinni egy kis részét a mindennapokba is. 

 

Hiánypótló alkalom, ahol lehetőség nyílt a FIT Klub számára Szekszárdon olyan közlekedésbiztonsági ismeretek megszerzésére, amelyeken akár a diákok testi épsége is múlhat. Mikor biztonságos lelépni az úttestről, ha nincs kijelölt gyalogátkelő? Mit jelentenek a forgalomirányító rendőr karjelzései? Akár gyalogosan, akár kerékpárral közlekedünk, a lényeg, hogy tudjuk a KRESZ alapvető szabályait, amelyekkel ezen az alkalmon megismerkedhettek a gyermekek Molnár Ernő, Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság alezredese által. 

 

Kocsis Krisztina, FIT oktató a szombathelyi FIT Klub tagokkal az önszeretet, önbecsülés, énkép témakörét térképezte fel képkártyák és különböző játékok segítségével. Továbbá játékos, kicsoportos formában a kártyán feltűntetett kérdések mentén közösen dolgozták fel, hogy a belső világukat mi mozgatja meg. A kurzus lezárásaként a csoport tagjai 1-1 mondatban fogalmazták meg, hogy milyen gondolatokat visznek haza magukkal. 

 

Zalaegerszegen pedig a két őselem került fókuszba: a tűz és a föld.  Ezek fizikai, kémiai és élettani tulajdonságaival ismerkedett a FIT Klub csapata különböző kísérleteken keresztül, Mercs Miriam, FIT oktató vezetésével. Megismerkedtek a tűzgyújtás feltételeivel, melyet a gyakorlatban is bebizonyítottak, megismertek lángfestő anyagokat is, illetve beszéltek az anyagok eltérő gyulladáspontjáról. Új ismeretek sajátítottak el a keverék és a reakcióközeg fogalmáról, megtanulták, hogyan lehet házilag víztisztító berendezést készíteni otthon is megtalálható anyagokból, továbbá benzint oltottak földdel és beszéltek a talaj vízáteresztő képességéről más izgalmas kísérletek mellett. 

Vissza