Áprilisi FIT Klub programok
Előző hónapban is a változatos, izgalmas témák kaptak főszerepet a Fiatal Tehetségek Klubja eseményein különböző képzési központjainkban. Helyet kapott a művészet, a tudatos gazdálkodás, a természettudományos kísérletezés, az állatok világa, a konfliktuskezelés, illetve az őskor rejtelme.

Debreceni FIT Klub-os diákjainkat Tímár Csenge középkorász kalauzolta el a középkori Magyarország irodalmába. Az érdeklődő kalandorok megtudhatták, hogy a kor szellemében mi vezérelte a költőket, mik a trubadúrköltészet alapjai és hogyan fonták a szavakat egymás után a korabeli nyelvészet sajátos elemeivel. 

Győrben a 21. századi kreatív gazdálkodás világát fedezhették fel a részvevők, ahol élő növényekkel találkozhattak, megismerhették az olaj készítés menetét, a gyógynövények jótékony hatásait, a méhek szerepének fontosságát Gyimesi Barbara tanító és a Pannonhalma Provence Levendula megálmodójának gazdaságában. Ismereteiket foglalkozás keretein belül is elsajátíthatták a helyi FIT Klub tagok, ahol gyógynövényes mézet és saját címkét készítettek.

A nagyváradi FIT Klub programja során kémiai, fizikai és biológiai összefüggésekre és azok komplexitására világított rá Balog Laura oktató. A gyermekek csapatmunka keretében saját maguk végezhették el a kísérleteket, igazi labor eszközökkel és vegyi anyagokkal. A foglalkozás fő célja a játékos tanításon túl, hogy a gyermekek magabiztosabb lábakon álljanak a reál tantárgyak területein is, továbbá, hogy megtalálják a szépséget bennük.

"Állati jó" kalandokban volt része a Fiatal Tehetségek Klubjának Nyíregyházán, hiszen fajbemutató keretében a gyerekek testközelből megismerkedhettek a kisállatokkal játékos feladatok során, miközben az etológiai alapokba is betekintést nyertek. Bátorságpróba feladat során lehetőséget kaptak a bemutatott állatok megismerésére testközelből. Ezt követte az interaktív élménypedagógiai program, ahol az országban egyedülálló módon egy zoopedagógia foglalkozással ötvözött kutyaterápiás programon vehettek részt a gyerekek. A foglalkozásokat Jámbor Ferenc És Révészné Petró Zsuzsanna a Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft. munkatársai, illetve Simon Emese Állatasszisztált foglalkozásvezető irányította.

Igazi időutazáson vehettek részt a pécsi klubtagjaink, hiszen a klasszikus zene főbb korszakaiba nyerhettek bepillantást a reneszánsztól egészen a XXI. századig. Az utazás során az Vígh Róbert gitárművész, zenetanár egy-egy gitárművön keresztül vezette be az érdeklődőket különböző korokba és stílusokba. A koncert interaktív és élmenyalapú jellege segítette a gyermekeket abban, hogy a zenét megértsék és tudásukat bővítsék stílus - és hangszerismeret terén.

A konfliktusok elkerülhetetlen részei az emberi életnek, előfordulnak mindenhol, ahol két vagy több ember találkozik. De vajon miért van ez így? Erre a kérdésre keresték a választ a szatmárnémeti klub diákjai Lepedus István, tanácsadó és tréner segítségével. Az eseményen sor került a konfliktus kezelésének, illetve az ahhoz szükséges eszközök feltérképezésére és megtapasztalására.

Székesfehérvári FIT Klubos diákjaink az Őskorban, illetve az Ókori Egyiptom múltjában barangoltak Szemes Bendegúz oktató vezetésével. Feladatuk Őskori eszközök készítése volt papírból, majd az adott tevékenyég bemutatása, ezt követően betekintést kaptak a barlangrajz festésbe is. A részvevők tanulhattak olyan különleges egyiptomi sajátosságokról, mint például a „lélekmérés”, vagy a hieroglifák. A kurzus végén nem csak a hieroglifák olvasása volt a feladat, hanem alkalmazniuk is kellett a megszerzett tudást és a kurzuson tapasztalt kedvenc feladatot is le kellett írniuk a kódrendszer segítségével.

FIT Klubjaink sikere és a gyermekek lelkesedése töretlen, izgalmas ismeretterjesztő kurzusokból nem volt hiány múlt hónapban sem. Izgatottan, érdeklődéssel várjuk a következő időszak programjait, hogy közösen újabb ismeretekkel gazdagodjunk!

Vissza